Buka trafostanice
Trafostanice su dio sustava za prijenos električne energije. Najčešća namjena je za promjenu napona, sa višeg na niži ili obrnuto.
Gubitak u transportu električne energije je manji ukoliko je napon viši tako da se transport obavlja na daleko višim naponima od napona koji je prisutan kod krajnjeg potrošača. Do samog naselja dovodi se viši napon koji se unutar ili u blizini naselja smanjuje na potrebnih 230 V za jednofaznu odnosno 400 V za trofaznu struju, naravno upotrebom trafostanice. Ta zadnja trafostanica u nizu je i najmanja.
U literaturi se koristi naziv TS 10(20)/0,4kV što znači da smanjuje napon sa dovedenih 10.000 ili 20.000 V na 400 V.

Na žalost, postavljanje takvih trafostanica je u nadležnosti županija koje
Upravnom odjelu za prostorno uređenje izdaju rješenje za građenje. Izigravanje pravila je u praksi vrlo lagano izvesti i obično trafostanica završi ispod susjedovog prozora ili čak u dvorištu.

Zanimljivo je da nije dostupan niti jedan atest na buku takvih trafostanica niti bilo kakva dokumentacija iz koje je vidljivo da je obavljeno mjerenje razine buke.

Na Novoj TV je bio prilog o trafostanicama koji je emitiran ?
Trafostanica u dvorištu

Na žalost, takvih priča ima više. Jedna od njih je i na otoku Čiovu, Okrug Gornji.
Prošle godine ( 2011.g) u petom mjesecu ispred moje kuce HEP Elektrodalmacija Split Ispostava Trogir sagradili su Trafostanicu s oznakom Okrug br. 13. Okrug Gornji. Trafostanica je sagrađena nezakonito, protivno Prostornom Planu općine Okrug , niti je donesen Urbanistički plan uređenja za to područje .Od kada je trafostanica puštena u rad moja obitelj i ja više nemamo miran život i normalan san . Poduzeli smo sve moguće radnje , uputili svim drzavnim institucijama dopise , a i podnijeli smo tuzbu Upravnom sudu Republike Hrvatske. Mogu samo reci UZAS, kao da smo u koncentracionom logoru pa nam sustavno pustaju jednoličan zvuk da nas unište psihički i fizički.
Nekoliko topica na forumima:

To što inspekcija ne izlazi na objekte takve vrste samo pridonosi negativnom razmišljanju o državnim službama koje se hrane na NAŠ račun.
Što se tiče borbe, problem je samo u tome koliko čovjek ima volje i vremena. Ukoliko se radi o TS 10(20)/0,4 kV dozvole ne izdaje ministarstvo nego Županijska uprava, pa su u tom slučaju sudionici u gradnji i susjedi. Za TS preko 20 MVA ili 35 kV izdaje Ministarstvo. Koristi od žalbe mogu djelovati na taj način da se HEP počne držati više zakona, pa kad bi se svi žalili, HEP kao velika firma bi požurila državu i uprave s izdavanjem potrebnih dozvola, i za vjerovati je da bi nam svima bilo lakše.
izvor: legalis.hrIzgleda da smo u istom košu
Supruga i ja smo isto tako kupili prije godinu dana stan u četverokatnici na Trešnjevci (2 kat) a da nismo znali da je stan iznad trafo stanice.Problem smo uočili kad smo se uselilii kad nas je iziditiralo zujanje trafa koje je intezivan i iritirajući u dječjoj sobi.
Slao sam u ELEKTRU upit ali nista (nema odgovora); mjerili smo nivo te buke i ona je od 30-39 dB u noćnim satima.
Dali imate prijedlog šta napraviti , tj. kome se obratiti te kako saznati dali opće postoji građevinska za tu stanicu. Dali postoji pravnik koji se time bave kako bi natjerali HEP da poduzme nešto.
Unaprijed Hvala
izvor: forum.hr