Objava za medije: Buka crkvenih zvona uništava naše zdravlje 1.6.2012
Buka crkvenih zvona je izuzeta iz Zakona o zaštiti od buke. Ne postoji nikakvo ograničenje na količinu buke koja može dopirati sa i iz crkvi, te ne postoji pravna zaštita od takve buke.
Ljudi su prepušteni na nemilost župnicima koji vrlo često nemaju razumijevanja za ljude koji žive u blizini crkvi. Crkvama je dopušteno zvoniti od 0-24 sata, 365 dana u godini. Nema nikakvog ograničenja.

Na pritužbu na buku crkvenih zvona uvijek se preispituje vjerska i nacionalna pripadnost osobe koja se žali. Rašireno je uvjerenje da buka crkvenih zvona ne može smetati osobama koje se izjašnjavaju kao katolici. To je potpuno pogrešno jer se zvučnim valom prenosi mehanička energija koja se u uhu transformira u podražaje koji se centralnim živčanim sustavom prenose u mozak neovisno o religijskom uvjerenju osobe.

Crkve ujutro zvone kada naselja i gradovi spavaju i ostali izvori buke nisu izraženi. Ujutro se ostvaruje potpuna dominacija bukom zvona. Tokom dana glasnom učestalom zvonjavom i označavanjem vremena otkucajima zvona nadglasava se grad i njegovi zvukovi.

Za zdravlje su odmor tokom dana i san tokom noći od iznimne važnosti. Za organizam nije važan izvor buke koji će izazvati narušavanje kvalitete sna ili potpuni prekid sna, odnosno izazvati uznemirenje, nelagodu ili psihološku napetost.

Ako imate problem buke crkvenih zvona svakako se javite u udrugu ŽELIM MIRAN ŽIVOT http://www.zmz.hr
Zajedno možemo više.