Objava za medije: Dominantna buka u Hrvatskoj - buka crkvenih zvona 19.06.2013
Objava za medije: Dominantna buka u Hrvatskoj - buka crkvenih zvona


Datum objave: 19.06.2013.


Rezervirali ste smještaj na moru i neugodno ste iznenađeni glasnom jutarnjom zvonjavom obližnje crkve koja vam prekida san?
Možda ta ista crkva zvoni svakih 15 minuta, od jutra do mraka, a moguće i cijelu noć?

Na žalost, mnogi ljudi u Hrvatskoj trpe buku crkvenih zvona svaki dan. U vlastitom domu su svakodnevno izloženi zvučnom zagađenju koje dolazi od buke crkvenih zvona. Ta je buka najviše izražena u mirnim stambenim naseljima pa tako i manjim mjestima gdje nema ostalih izvora buke ili su minorni.


U Hrvatskoj se važnost zaštite od buke još uvijek doživljava na razini osobnog iskustva. Onaj tko nije osobno bio izložen zagađenju bukom teško može razumijeti osobu koja je svakodnevno izložena zagađenju bukom. Uobičajeni savjet je "budeš se naviknuo".

Što je "navikavanje"?
Jedan od boljih primjera je dim cigareta. Nepušači u zadimljenoj prostoji teže dišu, obično kašlju. Često dolazi i do iritacije očiju. To su vanjske (vidljive) reakcije organizma na zagađenje - dim cigarete. Ljudski se organizam adaptira na skoro svako zagađenje i vanjske reakcije adaptacijom nestaju, ali štetno djelovanje zagađenja i dalje ostaje.


Često je prisutno mišljenje da buka utječe samo na sluh.
To nije istina!
Buka indirektno djeluje na vegetativni i endokrini sustav organizma.
Vegetativni (autonomni) živčani sustav je dio živčanog sustava koji regulira funkciju unutarnjih organa.
Endokrini sustav je sustav žlijezda koje izlučuju hormone u krvotok organizma. Izlučeni hormoni reguliraju razne procese. Neke od endokrinih žlijezda su hipofiza, štitna žlijezda, gušterača, spolne žlijezde, nadbubrežna žlijezda,...
Buka štetno djeluje na cijeli organizam.Dokumentirajte buku crkvenih zvona i osvojite poklon zvukomjer!
Zašto baš buka crkvenih zvona? Zato što je buka crkvenih zvona dominantna buka u mirnim stambenim naseljima, buka crkvenih zvona je prisutna svakodnevno tokom cijelog dana i u vrijeme kada nema ostale buke.
Za buku crkvenih zvona nema zakonske regulative, nema apsolutno nikakvog ograničenja.

Napraviti video snimku na kojoj će se čuti zvonjava i vidjeti crkva.
Pošaljite nam snimku i glasujte za svoje favorite.

Detalji nagradne igre se mogu vidjeti na web stranici udruge ŽELIM MIRAN ŽIVOT www.zmz.hr