Bučno često feštanje u Barbanu
Štovani!
Stanovnik sam manjeg mjesta u središnjoj Istri (Barban) i kao i sva mjesta u blizini mora i turizma i moje mjesto boluje od iste bolesti, a ta je inflacija raznih fešta i manifestacija pod izgovorom razvijanja turizma i oživljavanja i čuvanja tradicije. Sve bi to bilo lijepo i krasno da nije začinjeno nesnosnom cjelodnevnom bukom i nemirom. Organizatori tih "fešta" koji naravno ne žive u mjestu nego u svojin udaljenim oazama imaju uvijek isti izgovor "ma to traje samo jedan dan, ili dva ili tri. Tih "samo jednih dana" se nakupilo do nesnosnosti.
Pati zdravlje ljudi a ni zgrade ne uzivaju u vibracijama.

Zašto se fešte moraju odvijati u naseljenim mjestima?
Tobože zbog ambijenta.
Mislim da u 4 sata u jutro netko pun alkohola a možda i droge nezna ni kako se zove a kamoli da zamijećuje "ambijent".
Kad bi bar bio donešen zakon o zabrani bučnih događanja u naseljeim mjestima. Imamo dovoljno praznog prostora u "lijepoj našoj".
Kad bi se barem skratilo trajanje rada lokala gdje se naša omladina opija i uludo provodi mladost. Uzalud poslije svakog vikenda osvanu osmrtnice u novinama, a sve posljedica cijelonoćnog provoda. Svi samo sliježu ramenima i sretni su što se njihovim bližnjima i njima nije desila nesreća.
Moja najmilija izreka je "tišino ti si najljepše što sam dosad slušao", ali nažalost imam malo istomišljenika. Preostaju mi čepovi za uši, apaurini i nada da svemu dođe kraj.
Ova inflacija feštica, manifestacije i bučnih događanja, dizanje fenomena turizma na pijedestal božanstva liči mi na balon koji je napuhan preko svake mjere i kad tad će eksplodirati.
Ostajem živjeti u nadi da će ljeto brzo proći i muci doći kraj.
Srdačno vas pozdravljam i želim puno uspjeha u radu.

(24.06.2012.)