Noćno zvučno označavanje vremena u Donjoj Dubravi
Cijenjeni

tek sam danas otkrila za postoje ove Udruge. I ja želim miran život, posebice noću. Naime, *** u Donjoj Dubravi (Međimurska županija) i tamo boravim vrlo često. No, problem koji imam je "odbrojavanje sata i zvonjava crkvenih zvona noću!
Kada smo se *** požalile svećeniku, da noću nemožemo spavati od te buke (naša kuća je druga od crkve) rekao nam je da je to instalirano 1976. godine i da će tako uvijek biti, i da nas treba biti sram, da smo nikakve vjernice, da tko mi je kriv što nisam prije mislila na to da zvona noću zvone, da sam ja samo turist i da njega nije briga što to meni smeta, neka odem negdje drugdje živjeti... Bila sam šokirana njegovim riječima. Također smo rekle da nam nije problem zvonjava tijekom dana, niti u 6 ujutro, niti u 10 navečer, nego NOĆNI otkucaji sata popraćeni sa strašnim podzvukom i zvonjavaom 16 puta (tako se označava ponoć: 4 udarca označavaju da je puni sat, a potom još 12 udaraca za broj sati). Dakle, svakih 15 minuta zvono udari jednom, svakih 30 minuta 2 puta, svakih 45 minuta 3 puta a svaki puni sat 4 puta, pa potom još onoliko puta koliko je sati. Straaaašno!
Prema svim studijama osobe s manjkom sna puno slabije funkcioniraju u svakodnevnom životu, slabije uče, koncentracija je oslabljena, nervoza povećana, samokontrola u poslovnom životu je puno slabija, bolesti koje su povezane sa stresom se brže razvijaju, a liječenje i oporavak su usporeni.
Ja sam cijeli svoj život boravila na imanju svoje bake, i nikad mi nisu smetala crkvena zvona, voljela sam i još uvijek volim zvukove crkvenih zvona, ali otkucavanje odnosno odzvonjavanje sata me uništava. Kada idem spavati upalim tihu glazbu koja mi je bliže ušima pa nekako uspijem zaspati. Ipak, svaku noć koju tamo provedem u ponoć se budim i odbrojim 16 puta!!! I onda se trudim da brzo zaspim u slijedećih 14 minuta, jer u ponoć i petnaest ponovo znak da je prošlo 15 minuta!!!!
Sada imam rodbinu u gostima, iz *** i oni su također šokirani tim noćnim obilježavanjem vremena.
I njima i meni je razumljivo da crkve obilježavaju zvonjavom vjeru ali kako i u kom smislu sam ja manje vjernica ako tražim da se ukine noćna zvonjava?! Stvarno to ne razumijem niti ću ikada razumjeti.

Pročitala sam Zakon o zaštiti od buke, citiram dio članka 1.:"Odredbe ovoga Zakona ne odnose se na buku koju izaziva ...zvučno oglašavanje zvonima ili elektroakustičkim uređajima na/iz vjerskih objekata..."

Dakle, crkva/manastir/hram/džamija se imaju pravo oglašavati zvonima ili drugim uređajima, i to shvaćam i djelomično prihvaćam. No ni u jednoj religiji nema noćnih misa ili drugih vrsta molitve u vjerskim objektima, pa zašto je onda potrebna ta noćna buka zvuka i crkvenih satova?!

Cijenjeni, ako odlučite pokrenuti neki formalni postupak (prigovor, tužbu itd.) i ako vam je potreban moj potpis i potpis mog supruga, te ostatka naše obitelji, molim kontaktirajte me na gore navedeni e-mail.

Hvala što ste postavili ovaj prostor da se barem negdje mogu požaliti.

Za kraj želim napomenuti da takva praksa nije u okolnim selima, tamo crkvena zvona zvone samo danju od 6 do 22 sata. Zašto je to moguće u tamošnjim crkvama a nije u našoj... hm, pa pretpostavljam da je stvar u svećeniku!!!

Lijepi pozdrav