Buka Kauflandove preše u Splitu
Poštovanje,

Želio bih vam predstaviti problem, i pitati za vaš savjet ukoliko ima rješenja.

Radi se o sljedećem:

Živim u Splitu, u stambenoj zgradi nasuprot koje se nalazi "Kaufland" trgovački centar. 20-ak metara od fasade mog stana, se nalazi preša za smeće koju je tu postavio sam Kaufland.

Problem je taj što ta preša radi po čitave dane i pri tom proizvodi jako neugodne zvukove: škripeće, tuljeće, zavijajuće...i to jako glasno - čuje se u okoloci skoro 800 metara.

Najbliže s čime se može usporediti je kao da su zvuci klanja životinja.

Nekoliko puta sam kontaktirao Kaufland u vezi toga i oni su rekli standardno - da će "vidjeti" što se može napraviti. Naravno, nisu napravili ništa.

Prije jedno pet godina sam imao isti problem s njima i obratio se ekološkoj udruzi "Sunce" koja je poslala sanitarnu inspekciju. Javljeno mi je da inspekcija tu nije našla nikakav problem, ali je od onda škripa te preše prestala, što mi je čudno, jer ako je inspekcija ustvrdila da nema problema, zbog čega je buka onda uklonjena?

Uglavnom, problem se ponovo javio i meni je dosadila igre mačke i miša i sad me zanima što se stvarno zakonski može poduzeti u vezi toga.

Razgovarao sam čak i s radnicima na toj preši, koji su mi rekli da počne tako bučati čim se kapacitet preše malo napuni, pa sam pretpostavio da zbog toga sanitarna inspekcija nije našla nikakav problem - jer je mjerenje vršila taman u trenu dok je preša bila prazna, ali to su sad nagađanja.

Proučavao sam malo zakone o buci te naišao na stavku da se osim razine buke uzima i "kvaliteta" buke, samo nisam siguran da li taj zakon još vrijedi.

Eto toliko, nadam se da mi možete dati savjet

Unaprijed zahvaljujem

(12.12.2012.)