Bučne manifestacije u Zagrebu
Poštovani,
od 1. do 5. 5. 2013.na Jarunu se održavaju, među ostalim aktivnostima, i noćni koncerti. Započinju u 21 sat, ali traju uz glasne i prodorne basove do kasno u noć. Nakon Jaruna slijede koncerti na Budneku - Dani Europe, pa opet In music festival na Jarunu.
Prethodnih godina, u kasne noćne sate, obraćao sam se policiji, koja se pak poziva na uredne dozvole Grada za održavaje koncerta. Na moje pozivanje na Zakon o buci, kažu da nemaju uređaje za mjerenje buke. Dopisi Sanitarnoj ispekciji nisu ništa pomogle. Oni su, kažu u pisanim odgovorima, nadležni za eventualno kontinuirano kršenje Zakona o buci, a ne mogu procjenjivati povremene koncerte na otvorenom prostoru. Pisao sam i Grdskoj Skupštini, Odboru za predstavke i žalbe. Gospodin Kosor bi uredno odgovorio i pozivao se na potrebu izradu karte zaštite od buke i problem bi proslijedio Sanitarnoj koja bi u pravilu već ranije odgovorila da zapravo ništa ne može učiniti. Ove godine (ili krajem prošle godine) dobio sam dopis da je karta zaštite od buke načinjena i da su mjesta na kojima se može glasnije svirati Jarun, Bundek, i dr. Što to znači? Koliko glasnije? Glasnije do koliko sati? Je li stvar doista toliko pravno neuređena da karta buke zapravo treba služiti jedino nezajažljivim ugostiteljima, koji dobivaju javne površine Grada za zabavno - ugostiteljske aktivnosti?
Noćas (4.5.2013. oko 1 sat pa sve do 2 sata noću, osobito su jako bubnjali basovi i budili me iz sna unatoč čepovima za uši, koji navodno preveniraju buku do 32 decibela.
Ima li načina da se intenzitet buke i vrijeme održavanja koncerata na otvorenom, ipak ograniče nekim zakonom koji bi štitio one koji samo hoće mirno živjeti?
S poštovanjem,
gnjevni građanin Zagreba

(04.05.2013.)