Buka kafića i buka Lidlovog dućana
Poštovani,

imam dva 'slučaja', jedan je generalni, a drugi konkretni.

Generalni 'slučaj' je što se u posljednje vrijeme na svakoj uređenoj plaži ori glazba iz obližnjih sezonskih kafića, koja u potpunosti 'zaklanja' prirodni mir i prirodne zvukove - mora, ljudi, djece... Neizdrživo je uopće bivati tamo kada se silom nameće određena audio kulisa, koja se ne može ignorirati. Zašto kafići imaju pravo na distribuciju buke mnogo izvan područja zakupa? Zašto nas maltertiraju repertoarom ako se nalazimo i 50 metara dalje od njihovog šanka? Imaju li na to pravo i kako se uopće boriti protiv toga?
Jasno mi je da na jednom Zrću to može funkcionirati, ali u Rijeci i okolici, gdje su mahom obiteljske plaže - ista priča. Odlazak na more postaje doista mučan sa spoznajom da će nas netko uznemiravati groznom i preglasnom glazbom.

Drugi slučaj je Lidl na Zametu u Rijeci. Smješten protivno zdravom razumu između dva nebodera i nekolicine manjih stambenih zgrada, na, dakle, gusto naseljenom području, u sporednoj ulici sporedne ulice. I upravo tamo svakog jutra, koji puta ranije, koji puta kasnije, stiže šleper od 16 m, koji manevrira po pola sata ne bi li uspio parkirati za dostavu. Tada slijedi još gora buka - iskrcavanje koje vrši netko potpuno nesvjestan vremena i prostora, koje doslovno stvara buku od koje se stanari bude iza zatvorenih prozora. Susjedi su probali svašta - žalili se od Lidla nadalje, ali jedino što smo dobili je da šleper dolazi nešto kasnije ujutro (oko 6), a ne više u 2, 3 ili 4 ujutro.
Dok se objekt gradio i dok su besramno kršili zakon emitiranjem buke do 12 ili čak 2 ujutro, rovarili pikamerima po cijele dane, da nismo mogli čuti ni TV u stanu, slučaj sam prijavila sanitarnom inspektoru koji je bio, naravno, nemoćan. Nakon što je samo u jednom navratu zatvorio gradilište na par sati, više nikada nije htio intervenirati, ja sam posredno dobila prijetnje, a na niti jedan službeno upućen mail više nisam dobila odgovor. Samo posrednu poruku da prestanem. Tada sam bila trudna i naravno da sam se bojala za zdravlje djeteta i svoje vlastito.
Stoga, prijava sanitarnoj inspekciji je banalna, kao i cijela ta služba u borbi protiv buke. Policija, kažu mi susjedi koji su probali nešto poduzeti, upućuje na komunalce, komunalci na mjesni odbor, ovi na medije, mediji kažu da nemaju priču i tako u krug. A mi smo i dalje žrtve pretovara Lidlovih šlepera.

Zahvaljujem vam se na odgovoru unaprijed i na tome što postojite,

(23.07.2013.)