Buka u ulici SR Njemačke, Zagreb
Prometna buka

Poštovani,

pošto vidim da je izrada karte buke u ZG u tijeku, zanima me imate li informacije o akcijskom planu koji slijedi te da li Grad Zagreb uopće planira ikakva izdvajanja na zaštitu od buke?

Konkretan problem moje obitelji je Ulica SR Njemačke (od Vatikanske prema Gorici), kod koje je svaki radni dan od pola 5 ujutro svih šest traka nakrcano automobilima, kamionima i autobusima što uzrokuje nesnosnu buku čak i sa zatvorenim prozorima. Pošto se radi o glavnoj poveznici sa južnim dijelom zagrebačkog područja buka je konstantna i koliko-toliko se smiruje tek u sitnim satima iza ponoći (uz pretpostavku da lokalni motociklisti neće baš tu noć divljati, što jako često rade upravo na ovom potezu, pogotovo ljeti). Iako su stambene zgrade u neposrednoj blizini, ograničenje brzine je postavljeno na 70 kmh, a apsolutno nikakvih mehanizama zaštite od buke nema.

Supruga i ja smo se koliko-toliko navikli na buku, ali djeca jako loše spavaju i budna su svaki dan od pola pet ujutro jer od vibracija kamiona i konstantne buke ne mogu spavati. Već postajemo očajni i razmišljamo o selidbi, jer nas je strah mogućih dugoročnih posljedica na zdravlje i razvoj djece.

Može li se očekivati od grada da išta poduzme na ovoj (i sličnim) prometnicama, pa makar i provizorno, postavljanjem nižeg ograničenja brzine?

Hvala i pozdrav,

(08.11.2013.)