Buka iz tvrtke AQUAFILCRO, Oroslavje
Živim u Oroslavju. *** od poduzeća AQUAFILCRO d.o.o. (vlasnik poduzeća iz Italije) ***. Navedeno poduzeće radi bez prekida u 4 smjene i gasi se eventualno svake dvije godine na nekoliko dana, zbog servisa. Dio pogona nalazi se ispod "šatora" a ostali dio u betonskoj hali. Iz poduzeća se širi konstantna buka, od kompresora i radnih strojeva, koja je vrlo iritantna (osjećaj kao da ste stalno u usisavaču) posebno u predvečerje i noću kada nema ili su smanjeni ostali izvori buke, kada je meni osobno nemoguće spavati kraj otvorenog prozora ili boraviti na otvorenom (terasa, šetnja poljem ....), što bi u ljetnom periodu trebalo biti poželjno i normalno. Zaposlen sam u susjednom poduzeću, i to svakodnevno slušam iz neposredne blizine, ali to je donekle razumljivo s obzirom da se nalazimo u industrijskoj zoni. Uz obiteljsku kuću imam veliko dvorište, puno zelenila, vrlo lijep pogled u kojem nimalo ne uživam zbog spomenute buke. Odgovorni u navedenom poduzeću nisu i neće biti (ako ih netko ne potakne) zainteresirani za ulaganje u zvučnu izolaciju iz prostoga razloga jer su to dodatne investicije i ne žive u Oroslavju, što je razumljivo jer i meni ne smeta buka u Splitu ili Milanu. Buka mi utjeće na psihu i u podsvjesti ju čujem i tamo gdje je uopće nema. U svakodnevnim aktivnostima povremena buka mi ne smeta ali nešto što se gasi svake 2 godine na nekoliko dana je vrlo iritantno i deprimirajuće. Stanovnici uglavnom gunđaju ali kad se ima za gemišt, roštilj, auto, vikendicu, ljubavnicu, ili kad vam netko od ukućana radi u navedenom poduzeću..... tada se takvi problemi zanemaruju.
Tehnički gledano značajno smanjenje buke prema okolini je rješivo u vrlo razumnom vremenskom roku ali uz, naravno, financijska ulaganja. Postoje poduzeća koja su specijalizirana za rješavanje takvih problema. Vlasnik poduzeća sigurno neće ništa poduzeti dok ga se ne prisili silom zakona ili na neki drugi način.

Tražim savjet. Što činiti?

Molim na anonimnosti. Navedeno poduzeće zapošljava cca 300 radnika (prosječna plaća vrlo niska)i vrlo je interesantno lokalnim političarima.
Naravno i ja pozdravljam zapošljavanje i ulaganja s obzirom da sam radim u industriji i zapošljavan ljude ali mislim da ćist zrak, mir, ćista voda, posebno u današnje vrijeme, nemaju cijenu.

S poštovanjem!

(21.01.2014.)