Buka zagrebačke obilaznice
Poštovani,
Stanujem u Lučkom, *** Iako živimo u predgrađu gdje bi vrijednost života trebala biti dvorište, vrt, sjenica, terasa, mir i tišina meni i mnogima u kvartu je to onemogućeno i umjesto da nam je to „užitak“ nama je to mora.
Pored kuće, kako moje tako i stotinjak drugih, prolazi nam zagrebačka obilaznica. To je dio obilaznice između čvora Jankomir i čvora Lučko koja funkcionira kao tranzitna i lokalna prometnica. U tranzitu prometuje se iz zapadne u istočnu Europu i obrnuto. Veliki broj vozila su kamioni i šleperi. Zajedno sa lokalnim prometom ovaj dio zagrebačke obilaznice je vjerojatno najprometnija u Hrvatskoj.
Ljeti je još gore jer se svom tom prometu dodaje i veliki broj turista, kako automobila, tako i motocikala.
E sad, zvuk koji nam dolazi u dvorišta i kuće nije neka daleka zvučna kulisa već je to pravi „zvučni teror“ koji ne ugrožava više samo sluh već sve više i živce, a koji traje već preko trideset godina (velika većina kuća je izgrađena prije obilaznice). Jačina, količina i intenzitet buke je toliki da vi ne možete normalno razgovarati ni na dvorištu, ni u vrtu, kao ni na terasi. U stanu ako npr. gledate TV, ili slušate radio, da bi pri normalnom tonu pratili program, morate zatvoriti prozore ili vrata. Intenzitet prometa u 24 sata gotovo da ne pada, on je uvijek velik, može biti samo još veći!
Do sada smo nekoliko puta kontaktirali predstavnike lokalne uprave (N. Zagreb) i pisane su peticije tražeći izgradnju bukobrana kojim bi se barem smanjila količina buke, no rezultata pa ni suvisle povratne informacije nije nikad bilo (navodno se ne zna vlasnik tog dijela obilaznice, a ako nema vlasnika nikome ne možete uputiti zahtjev za rješavanje problema buke).
Čak nam je i gospodin gradonačelnik Bandić u svojoj zadnjoj predizbornoj kampanji obećao da će njegov ured kao i on sam poduzeti nešto u svezi toga, no i od toga ništa.

(02.06.2014.)

--
Navodno su montirani bukobrani na pojedinim lokacijama.