Lupetanja šahtova u Rakitju, županijska cesta ŽC 3062
Poštovani,

nadam se da ćete nam pomoći svojom prosudbom problema koji imamo kao građani naselja Rakitje kraj Zagreba. Naime, radi se o kanalizacijskim šahtovima u Novačkoj cesti u naselju Rakitje koja je županijska cesta ŽC 3062. Prelaskom vozila preko šahtova, dolazi do lupanja poklopaca, a obzirom na veliku frekvenciju prometa (šleperi, autobusi, osobna vozila) na navedenoj cesti stvara se nesnosna buka što posebno dolazi do izražaja u noćnim satima. Osim buke koja pogađa stanovnike Rakitja koji žive uz navedenu cestu vjerojatno će nakon nekog vremena doći i do oštećenja šahtova koji trpe jake mehaničke udarce.

1. Obratili smo se proizvođaču navedenih šahtova ("Benito.com" Barcelona) te mu opisali problem koji imamo sa njihovim šahtovima koji su ugrađeni u našoj ulici. Od proizvođača smo dobili odgovor o mogućim uzrocima lupanja šahtova. Oni smatraju da je obzirom na težinu i učestalost prometa trebalo ugraditi šahtove veće nosivosti koji su masivniji i stabilniji pa je time manja mogućnost lupanja. Očito je izvođač radova posegnuo za jeftinijim rješenjem ne vodeći računa o posljedicama. Drugi mogući razlog lupanja šahtova je neispravna ugradnja tj. šahtovi nisu izbalansirani što dovodi do stvaranja buke.

2. Obratili smo se Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije i dobili odgovor u kojem se odgovornost za lupanje kanalizacijskih šahtova prebacuje na lokalnu upravu (u ovom slučaju grad Sveta Nedelja) jer su po njima šahtovi dio lokalne kanalizacijske mreže čiji je vlasnik grad Sveta Nedelja pa Županijske ceste nemaju s time ništa.

3. Dopis Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije proslijeđen je gradonačelniku grada Svete Nedelje g. Prahinu i njegovim zamjenicima g. Halužanu i g. Pavliću sa zamolbom za njihovo očitovanje. Do danas nismo dobili nikakav odgovor.

4. Obzirom da postoji mogućnost da dođe do pucanja poklopaca na šahtovima kao posljedica učestalih mehaničkih udaraca odnosno kao rezultat zamora materijala, tko će biti odgovoran u slučaju da dođe do prometne nezgode izazvane puknutim poklopcem na šahtu ?

Teško je povjerovati da u dvadesetprvom stoljeću hrvatska cestovna građevinska operativa nije sposobna ispravno ugraditi šahtove na kolnicima. Sklon sam vjerovati da se namjerno ugrađuju jeftini šahtovi (mahom proizvedeni u Kini) koji vrlo brzo zahtijevaju rekonstrukcije i sanacije. Ovo se opravdava niskom nabavnom cijenom šahtova, ali se ne računaju troškovi brojnih naknadnih sanacija istih, a čime si cestarske tvrtke na taj način osiguravaju naknadne poslove koje vjerojatno skupo naplaćuju. Sve to ne bi bilo tako jadno da to ne plaćamo mi, porezni obveznici, a uz to smo prisiljeni trpiti buku koju takvi šahtovi izazivaju.

Molimo Vas da nas uputite što poduzeti u ovom slučaju jer se lokalna uprava (grad Sveta Nedelja) oglušuje na naše pritužbe po pitanju lupanja kanalizacijskih šahtova i ne poduzima ništa da se to riješi. Ima li netko u ovoj državi autoritet da natjera diletantske izvođače i njihove neodgovorne nalogodavce (Svetonedeljske gradske vlasti) da poduzmu nešto i otklone nedostatke svoje "šlampave rabote"?


(22.09.2016.)