Buka neprijavljene stolarske radionice na cesti
Poštovani,

Pišem Vam u ime svoje djevojke koja ima specifičan problem s bukom. Naime, ona živi s majkom u obiteljskoj kući gdje stanuju već 25 godina. Kuća se nalazi u malom naselju i mirnoj ulici. Unazad nekih 7 godina susjed preko ceste počeo se baviti izradom stolarije i namještaja.

Problem je u tome što on uopće nema radionu u kojoj bi radio nego sve strojeve (električne pile, glodalice itd) iznese van ispred svoje kuće, praktički na samu cestu, i tamo pili po cijeli dan, od ponedjeljka do nedjelje. Tek od relativno nedavno ne pili nedjeljom jer je došao u konflikt s jednim od susjeda zbog toga.

Zvuk od tih pila je nesnosan, a dodatno je pojačan baš u kući moje djevojke jer je konfiguracije ulice i okolnih zidova takva da stvara vrstu "lijevka" prema njezinoj kući i usmjerava zvuk prema njoj. Cijela situacija je jedna velika tortura. Tim više što je taj susjed s piljenjem počeo otprilike u vrijeme kad je djevojsi poginuo otac i kad su ona i njena majka bile u lošem psihičkom stanju zbog toga. Tortura se nastavila do dan danas, svaki dan. Zbog te torture njih dvije morale su zamijeniti drvene prozore i vrata pvc varijantama kako bi ublažile zvuk. Prozore praktički ne smiju otvarati zbog zvuka, što je poseban problem ljeti kada treba prozračivati. Djevojka je čak pala jednu godinu fakulteta jer nije mogla učiti od ove torture. Ona in njena majka obolile su na živce od tih zvukova. Meni osobno je to malo zvučalo nevjerojatno dok se nisam prvi put zatekao kod nje doma dok je susjed pilio. Bio sam zaprepašten koliko je to glasno i nesnosno. Ja ne bih izdržao niti 3 dana uz takvu torturu, a one su tu zarobljene godinama. Situacija je još više frustrirajuća zbog činjenice da taj susjed ima mnogo prostora iza kuće gdje bi si mogao sagraditi nekakvu jednostavnu radionu pa da prestane terorizirati susjedstvo, ali on to ne želi. Koliko god su mu se susjedi žalili, on ništa ne uvažava i nastavlja dalje po svome.

Do dan danas se nije poduzelo ništa. Jedna žena iz susjedstva je prijavila tog susjeda "obrtnika" komunalnom redaru zbog buke, ali bez posljedica. Čak je redar bio toliko neprofesionalan i rekao mu tko ga je prijavio. Živimo u malom mjestu pa svi sve poznaju.

Mene zanima možete li mi predložiti neko rješenje. Kako da postupimo i koje su nam opcije? Postoji li neka dedicirana državna služba kojoj bi se to moglo prijaviti, a da nije na lokalnoj razini? Djevojka i njezina majka zaista su očajne, a i ja skupa s njima. Ovako se više ne može nastaviti. Molim Vas za savjet!

(23.08.2018.)

--
Vjerojatno se radi o neprijavljenoj djelatnosti. Može pokušati u tom smjeru.
Drugi smjer je udruživanje sa susjedima i pokretanje sudskog spora. Kontaktirajte odvjetnika, izložite mu problem. Napravite audio/video snimke kako bi lakše shvatio činjenice.